2 PE-punten
€ 55
Online
7 mei
Plekken beschikbaar: 227
Nu inschrijven

Algemene informatie

VRC Rewind
De VRC zendt de meest populaire webinars opnieuw uit met VRC Rewind. Kijk webinars terug met waardevolle inzichten van finance executives van leidende organisaties en academische experts van vooraanstaande universiteiten. Blijf uzelf op professioneel vlak uitdagen en sluit aan bij de eerste VRC Rewind webinar: Ethiek rondom gebruik van Data en Algoritmes in de Organisatie.

Praktische informatie
De heruitzending van de webinars worden aangeboden via het platform Zoom. U kunt vragen stellen via de online chat of vooraf via dit formulier. Na de uitzending van de webinar zal de VRC de antwoorden van de expert op termijn delen.

Houd er rekening mee dat u mogelijk al eerder heeft deelgenomen aan de originele livestream of het on-demand programma van deze webinar.

Ethiek rondom gebruik van Data en Algoritmes in de Organisatie

Kunstmatige intelligentie, ook wel Artificial Intelligence (AI), vertegenwoordigt de intrigerende mogelijkheid voor machines om menselijke vaardigheden te vertonen, zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit. Deze opkomende technologie heeft in de afgelopen jaren een exponentiële groei doorgemaakt en een aanzienlijke impact op verschillende sectoren in onze samenleving. De veelzijdigheid van AI heeft geleid tot een breed scala aan toepassingen, variërend van autonome voertuigen tot slimme persoonlijke assistenten. Hoewel AI veelbelovend is, brengt het ook een reeks uitdagingen en risico’s met zich mee, vooral op het gebied van ethiek en privacy.

Een van de belangrijkste ethische vraagstukken rondom AI is het gebruik van data en algoritmes in organisaties. De enorme hoeveelheid gegevens die wordt verzameld en geanalyseerd om AI-systemen te trainen, roept vragen op over privacy, beveiliging en toestemming van gebruikers. Het is van cruciaal belang om de bron van de gegevens, de manier waarop ze worden gebruikt en de mogelijke gevolgen voor individuen en de samenleving als geheel zorgvuldig te overwegen. Bovendien is het belangrijk om te erkennen dat AI-systemen vatbaar zijn voor vooroordelen, omdat ze leren van historische gegevens die onbewuste vooroordelen en discriminatie kunnen bevatten. Dit kan leiden tot onrechtvaardige resultaten en bevooroordeelde besluitvorming.

De VRC Rewind aflevering ‘Ethiek rondom gebruik van Data en Algoritmes in de Organisatie’ biedt een verhelderend overzicht van ethische vraagstukken die gepaard gaan met het gebruik van AI en data in organisaties. Het benadrukt het belang van transparantie en verantwoordelijkheid bij het ontwikkelen en inzetten van AI-systemen. Door ethische overwegingen te integreren in het AI-ontwikkelingsproces kunnen we een rechtvaardig gebruik van data en algoritmes bevorderen.

Als introductie op concepten als ethiek, kunstmatige intelligentie en data, biedt deze VRC Rewind aflevering een waardevolle gelegenheid om bewustzijn te vergroten en een basis te leggen voor verdere discussie en actie op het gebied van ethiek in AI. Door gezamenlijk na te denken over deze kwesties, kunnen we streven naar een toekomst waarin AI op een verantwoorde en respectvolle manier wordt ingezet, met oog voor de belangen van individuen en de samenleving als geheel.

Over de docent/spreker

Dr. Stefan Buijsman promoveerde op zijn twintigste op de filosofie van de wiskunde. Momenteel is hij assistent professor aan de TU delft en onderzoekt hoe Artificial Intelligence toegankelijker kan worden voor het grote publiek door een definitie te geven aan de rol van AI in ons leven. Dit met de garantie dat AI op een verantwoordelijke manier gebruikt wordt. Daarnaast schreef dr. Stefan Buijsman populaire wetenschappelijke artikelen en boeken, waaronder het succesvolle boek ‘AI: Alsmaar Intelligenter’. Bij de VRC belicht dr. Stefan Buijsman de ethische risico’s en uitdagingen door de inzet van Kunstmatige Intelligentie. Hij geeft verdieping in ethiek rondom het gebruik van data en algoritmes in de organisatie, zodat algoritmes op een ethisch verantwoordelijke manier toegepast worden.

Verdiepende ethiek: laatste plaatsen beschikbaar

De cursus Ethics, AI, and Data in the Organization (ENG) bouwt voort op het VRC Rewind programma door praktische methoden aan te reiken om ethische risico’s te identificeren en hier constructief mee om te gaan. Lees meer en schrijf u in via Ethics, AI, and Data in the Organization.

Programma

Level: VRC Fundamental
Leervorm: VRC Rewind
Tijd: 15:00 – 17:30
PE-punten: 2 (ook te registreren als Professionele Ethiek punten)
Ledenprijs: € 35,-
Niet-ledenprijs: € 55,-

VRC activiteiten zijn vrijgesteld van BTW. Op VRC activiteiten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.

Cursusagenda

Footer achtergrond

VRC Algemene Ledenvergadering

Stem mee!
Gratis activiteiten
5 PE-punten
Inspirerende sprekers
Indoor cinema
Finance Academy giveaway
VRC item goodiebag

Save the date: 29 mei 2024