24 PE-punten
Zie partnerwebsite

Algemene informatie

In vrijwel iedere organisatie spelen complexe vraagstukken, veranderende omstandigheden en voortdurende veranderingen. Deze uitdagingen kunnen niet alleen worden aangepakt met daadkracht, strakke processen en eenduidig beleid. Het is tijd voor gedeeld leiderschap met uw betrokkenheid. Dialoog is een essentiële factor in het ontwikkelen van gedeeld leiderschap. Het is noodzakelijk om mensen binnen uw organisatie de huidige vraagstukken te laten bespreken en hen wendbaar en flexibel te laten reageren. In deze masterclass leert u hoe u de dialoog versterkt, zodat de organisatie en u als leider effectief, ethisch en authentiek kunnen handelen.

Wendbaar en flexibel handelen dankzij dialogisch leiderschap
In uw werk spelen veranderlijke, onzekere, complexe en meerduidige vraagstukken (VUCA-vraagstukken). Of dat nu vraagstukken zijn gericht op klanten, innovatie of de ontwikkeling van de organisatie, de uitdaging ligt in het vertalen van de missie van de organisatie (‘het grote’) naar de praktijk (‘het kleine’) te midden van deze complexiteit. De dialoog biedt een effectieve manier om deze vraagstukken beter te begrijpen en bijvoorbeeld gedeeld leiderschap te bevorderen, waardoor eigenaarschap breder wordt gedeeld. De masterclass ‘Gedeeld Leiderschap bij Complexe Veranderingen’ biedt u een theoretisch kader, praktische handvatten en verschillende dialoogvormen die hierbij helpen.

Inhoud

Mensen hebben vaak slechts één of misschien twee perspectieven op een uitdaging, wat het lastig maakt om alleen beslissingen te nemen vanuit diverse invalshoeken. Samenwerking is dan nodig. In de masterclass ‘Gedeeld Leiderschap bij Complexe Veranderingen’ richten we ons op de dialoog met uzelf, uw team en op organisatieniveau. U leert hoe u open kunt staan voor verschillende perspectieven en hoe u met behulp van dialogisch leiderschap samen met uw collega’s complexe vraagstukken kunt aanpakken waar u verantwoordelijk voor bent. Op deze manier deelt u het eigenaarschap en komt u uiteindelijk tot betere besluitvorming en snellere uitvoering. Deze masterclass is sterk interactief: u brengt uw eigen werksituatie in en werkt aan de verdere ontwikkeling van uw leiderschap.

Dag 1: Dialoog met uzelf
Ontdek alles over uw persoonlijke positierepertoire en hoe u dit kunt benutten in uw leiderschapsrol en zelfreflectie.

Dag 2: Dialoog met uw team
Zet de kracht van dialoog in om het strategisch vermogen, de professionele ruimte, de onderlinge verbinding, de veiligheid en de samenwerking binnen uw team te versterken.

Dag 3: Dialoog in uw organisatie
Het is belangrijk om de dialoog te verbreden binnen de organisatie. Leer hoe u dit kunt bewerkstelligen en reflecteer op uw eigen rol binnen de organisatie en het team.

Over de docent/spreker

Prof dr. Rens van Loon
Rens van Loon is Hoogleraar Dialogical Leadership aan de School of Humanities van de Universiteit van Tilburg en Director Culture, Leadership and Learning bij Deloitte Consulting Nederland. Tevens is hij board-member van de International Leadership Association (ILA). Hij is gespecialiseerd in Dialogical Leadership, Waarderingstheorie en Zelfconfrontatiemethode, Motivatie Assessment, Competence Management, Leiderschapsontwikkeling in de context van organisatie- en cultuurontwikkeling.

Drs. Jindra Kessender MCM
Jindra Kessener is een gerenommeerde expert in complexiteitsmanagement en dialogisch leiderschap. Met een rijke ervaring als leidinggevende en toezichthouder, helpt ze organisaties en individuele leiders om effectief te opereren in complexe situaties met een gedeeld moreel kompas. Haar benadering omvat het cultiveren van een dialoogrijke werkomgeving en het ontwikkelen van overdraagbare dialoogvormen. Haar motto’s benadrukken het belang van ratio, intuïtie en non-verbale communicatie en ze waardeert menselijke diversiteit als een kracht.

Voor wie?

De deelnemers aan de masterclass ‘Gedeeld Leiderschap bij Complexe Veranderingen’ zijn leiders uit zowel het bedrijfsleven als de publieke en non-profitsector. Binnen de domeinen waar zij verantwoordelijkheid dragen, worden zij geconfronteerd met complexe vraagstukken. Hun doel is om de dialoog binnen hun organisaties te versterken en daarmee gedeeld leiderschap te bevorderen, zowel tussen collega’s als binnen de hiërarchie en in directie- of managementteams. Deelnemers zijn op zoek naar wetenschappelijk gefundeerde verdieping en praktische meerwaarde.

Resultaat

Wat levert de masterclass ‘Gedeeld Leiderschap bij Complexe Veranderingen’ u op:

  • U weet hoe u de dialoog zowel binnen uzelf als binnen uw team kunt versterken.
  • U bent in staat om vanuit verschillende perspectieven te denken, waardoor u gemakkelijker verbinding kunt leggen met diverse mensen en uiteenlopende situaties.
  • U heeft de vaardigheid om de dialoog te gebruiken ter bevordering van gedeeld leiderschap, wat u in staat stelt om complexe vraagstukken effectiever aan te pakken.
  • U begrijpt hoe u, zelfs tussen hiërarchische niveaus in de organisatie, de juiste omstandigheden kunt creëren voor constructieve dialogen.
  • U heeft nieuwe inzichten verworven die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van een specifieke casus die u heeft ingebracht.
  • U bent in staat om een evenwicht te vinden tussen denken, voelen en handelen.

Programma

De cursus bestaat uit 3 dagen:
TIAS Tilburg campus | 9, 10 oktober & 13 november 2023
TIAS Tilburg campus | 15, 16 april & 22 mei 2024
TIAS Utrecht campus | 19, 20 november & 11 december 2024

Overzicht

Leervorm: Executive Course
Duur: 3 dagen
Tijd: 09.00 – 17.00
Locatie: TIAS Tilburg of Utrecht campus
PE-punten: 24
Prijs: zie partnerwebsite

Inschrijving voor de executive course loopt via de VRC partneruniversiteit en valt onder de algemene voorwaarden van de partneruniversiteit.

Footer achtergrond

VRC Algemene Ledenvergadering

Stem mee!
Gratis activiteiten, 5 PE-punten
Inspirerende sprekers
Finance Academy loterij
VRC item goodiebag

Bevestig uw deelname via de officiële uitnodiging.
(verstuurd op 2 mei 2024)