20 PE-punten
€ 1995
Nu inschrijven

Algemene informatie

Hoewel het gemakkelijk lijkt om uit te leggen waaraan een goed control-systeem moet voldoen, is de praktijk van management control een stuk weerbarstiger. Dat roept een aantal vragen op. Welke theorieën over management hanteren we eigenlijk en kloppen die wel? Wat kunnen we leren van de wetenschap over management control? Wat betekenen inzichten uit de neurowetenschappen en AI voor onze ideeën over in control zijn en over de toekomst van de controller? In deze reeks van interactieve online sessies zal prof. dr. Frank Hartmann RC ingaan op de laatste stand van wetenschap in ons vakgebied. Naast aandacht voor klassieke theorieën uit de economie en psychologie zal aandacht worden besteed aan neurowetenschappen, AI filosofie om deze vragen te beantwoorden. Daarnaast worden cursisten uitgenodigd om eigen casuïstiek in te brengen.

Het vakgebied van de controller is niet alleen in praktische zin uitdagend maar ook onderwerp van academische onderzoek. Dit onderzoek kan helpen in het vaststellen van bruikbare praktische inzichten en in het uitleggen waarom veel praktische uitdagingen juist vaak geen snelle oplossing hebben. In de cursus ‘Management Control – Wat zegt de Wetenschap?’ gaan we de dialoog aan op wetenschappelijke inzichten en hun praktische waarde. Er wordt stilgestaan bij diverse thema’s uit de praktijk van management control, en bijvoorbeeld de relevantie van neuroscience en filosofie voor de controller.

De online cursus bestaat uit 6 interactieve sessies van elk twee uur. Iedere sessie is er na een inleiding van het thema ruimte voor discussie van cases en wetenschappelijke inzichten. Een deel van een sessie is in breakout-rooms en wordt afgesloten met een plenaire vaststelling van praktische inzichten. Deelnemers kunnen zich op iedere sessie voorbereiden door de vooraf ontvangen wetenschappelijke artikelen te bestuderen.

Voor wie?

Deze cursus is interessant voor deelnemers die in discussie willen gaan over wetenschappelijke bevindingen op het gebied van management control en die willen leren hoe deze inzichten in de praktijk of binnen een organisatie toegepast kunnen worden. Daarnaast is deze cursus relevant voor werknemers met verantwoordelijkheid op management level binnen de organisatie.

Resultaat

Deze cursus biedt een grondige verkenning van het vakgebied management control en toetst onze inzichten op een begrijpelijke manier aan de hand van (de laatste stand van) wetenschappelijk onderzoek. Door middel van een basistekst en een beperkt aantal wetenschappelijke artikelen biedt deze cursus een kort maar krachtige opfrissing en uitbreiding van de kennis over Management Control Systemen.

Het programma brengt kennis en inzicht, visievorming voor de eigen praktijk en instrumenten voor toepassing van de vervaardigde kennis. De volgende onderwerpen zullen behandeld worden:
– Inleiding Management Control Systemen: tussen strategie en operatie
– Mensbeelden in management control: helpen de hersenwetenschappen ons?
– Budgettering en de zoektocht naar vernieuwing: hoe ver zijn we?
– Prestatiemeting en -verbetering: cognitie en motivatie, hoe werkt het echt?
– Risicomanagement: het MCS van de toekomst?
– Voorbij MSC: Artificial Intelligence en de rol van managers en controllers

Programma

Leervorm: VRC Cursus
Tijd: 19:00 – 21:00, 6 avonden
PE-punten: 20
Ledenprijs: € 1895,-
Niet-ledenprijs: € 1995,-

VRC activiteiten zijn vrijgesteld van BTW. Op VRC activiteiten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.

Dit is een cursus van 6 online avonden:
Avond 1: 28-11-2023 van 19:00 tot 21:00
Avond 2: 29-11-2023 van 19:00 tot 21:00
Avond 3: 30-11-2023 van 19:00 tot 21:00
Avond 4: 11-12-2023 van 19:00 tot 21:00
Avond 5: 12-12-2023 van 19:00 tot 21:00
Avond 6: 14-12-2023 van 19:00 tot 21:00

U schrijft zich hieronder in voor de eerste avond van de cursus. Daarmee bent u automatisch ingeschreven voor de bijbehorende andere avonden.

Footer achtergrond

The VRC fast-track to CIMA & CGMA

Programma hoogtepunten:
CIMA- en CGMA-kwalificatie
Verdien 150 PE-punten, voltooi bijna 4 jaar PE-verplichting
Fast-track van 3 maanden
Korte avond- en weekendsessies
Exclusief voor registercontrollers