32 PE-punten
Zie partnerwebsite

Algemene informatie

Als (register)controller of accountant speelt u een cruciale rol in de financiële wereld. Het is van essentieel belang dat u in uw functie de zekerheid en betrouwbaarheid van cijfers en andere gegevens kunt waarborgen. Tegelijkertijd bevinden we ons in een tijd van onzekerheid, gekenmerkt door voortdurende technologische ontwikkelingen, zoals AI, en veranderende rapportageverplichtingen, denk aan ESG. Dit maakt het steeds uitdagender om garanties te bieden met betrekking tot de integriteit van data en processen.

Omgaan met dilemma’s in het beroep
Dit programma van de Nyenrode Business Universiteit is ontworpen om niet alleen cijfers te begrijpen, maar ook om de bredere implicaties van uw werk te waarderen en dilemma’s doeltreffend aan te pakken. Uw verantwoordelijkheid gaat verder dan het volgen van regelgeving. Als (register)controller of accountant draagt u de verantwoordelijkheid om eerlijkheid, transparantie en betrouwbaarheid te waarborgen van de financiële informatie die wordt verstrekt. Deze verantwoordelijkheid omvat tevens het identificeren van potentiële risico’s en het proactief aanbevelen van verbeteringen in de bedrijfsprocessen van klanten. Tijdens het programma worden inzichten vanuit de filosofie en praktijkervaringen van de deelnemers gebruikt om te reflecteren op hoe u als professional kunt omgaan met deze fundamentele begrippen.

Inhoud

Het programma is gebaseerd op de volgende thema’s:

 • Professioneel-kritische instelling: Wat houdt filosofie in en hoe kan dit bijdragen aan de ontwikkeling van financiële professionals?
 • Algemeen belang: Wat wordt verstaan onder het algemeen belang en hoe kunnen financiële professionals dit dienen?
 • Integriteit: Wat betekent integriteit en hoe kunt u als financiële professional uw integriteit versterken?
 • Objectiviteit: Hoe definieert u betrouwbare kennis en welke uitdagingen staan financiële professionals te wachten bij het presenteren van een accuraat beeld van de financiële gezondheid van een organisatie?
 • Professionaliteit: Wat is de ethische dimensie van technologie en welke impact hebben technologische ontwikkelingen op de toekomst van financiële professionals?
 • Bewustzijn: Welke rol speelt macht en hoe kunnen financiële professionals vrijmoedig de waarheid spreken?

Om complexe en abstracte concepten in de zakelijke dienstverlening te begrijpen en kritisch te reflecteren op uw eigen beroep worden teksten van filosofen zoals Aristoteles, Rawls, Latour en Foucault besproken.

Over de docent/spreker

Prof. dr. Edgar Karssing
Edgar Karssing is een visionair leider op het gebied van beroepsethiek en integriteit. Hij bespreekt thema’s als morele moed, omgaan met dilemma’s, vertrouwen, fiscale ethiek en de ethiek van data.

Dr. Herman van Brenk RA
Herman van Brenk is universitair hoofddocent bij het Nyenrode Center for Accounting, Auditing & Control. Zijn primaire onderzoeksgebied is oordeels- en besluitvorming van accountants. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar beloningsprikkels, persoonlijkheidskenmerken en groepscontroles.

Prof. dr. Ronald Jeurissen
Ronald Jeurissen is professor Bedrijfsethiek aan Nyenrode Business Universiteit en directeur van het instituut voor Integriteitsmanagement en Bedrijfsethiek (EIBE).

Resultaat

Op basis van welke data neemt u beslissingen? Hoe kunt u er zeker van zijn dat deze data betrouwbaar is? Hoe zou u daar meer zekerheid bij kunnen verstrekken? Dit zijn kernvragen voor financiële professionals, zoals (register)controllers en accountants. Tijdens dit acht weken durende blended programma wordt de relatie tussen denken en handelen onderzocht. De Nyenrode Business Universiteit biedt u inzichten van verschillende filosofen om op basis daarvan weloverwogen praktische beslissingen te nemen. Na afronding van het programma ‘Kritisch Denken over Praktisch Handelen’ bent u in staat om vraagstukken zonder directe oplossingen te benaderen vanuit verschillende filosofische invalshoeken.

Dit omvat:

 • Het begrijpen van de relatie tussen denken en handelen, waardoor u beter in staat bent om afwegingen te maken.
 • Het herkennen en toepassen van filosofische thema’s op dagelijkse dilemma’s en vraagstukken.
 • Het ontwikkelen van bewustzijn over complexe ontwikkelingen en hun impact op uw vakgebied.

Programma

Studieopzet
Het programma duurt acht weken, bestaande uit een mix van fysieke en digitale colleges. In totaal bestaat het programma uit 24 contacturen en 8 uren voorbereiding. Het programma levert u 32 PE-punten op. Gedurende het programma wordt u uitgedaagd om te reflecteren op dilemma’s die zich voordoen in uw dagelijkse praktijk, door middel van het presenteren van een casus. Daarnaast is het optioneel om een reflectiepaper te schrijven.

Het programma bestaat uit 8 cursusdagen:

 1. Online college op donderdag 4 april van 15.00 – 17.00 uur.
 2. Fysiek college op dinsdag 9 april van 15.00 – 19.30 (incl. diner).
 3. Online college op donderdag 18 april van 15.00 – 19.30 uur.
 4. Fysiek college op dinsdag 23 april van 15.00 – 19.30 (incl. diner).
  Meivakantie
 5. Online college op donderdag 16 mei van 15.00 – 17.00 uur.
 6. Fysiek college op dinsdag 21 mei van 15.00 – 19.30 uur (incl. diner)
 7. Online college op donderdag 30 mei van 15.00 – 19.30 uur.
 8. Fysiek college op dinsdag 4 juni van 15.00 – 19.30 uur (incl. diner)

Overzicht

Leervorm: Executive Course
Duur: 8 weken, exclusief de meivakantie
Tijd: 15.00 – 19.30
Locatie: Nyenrode Business Universiteit, Breukelen
PE-punten: 32
Prijs: zie partnerwebsite
Registratiedeadline: 14 februari 2024

Inschrijving voor de executive course loopt via de VRC partneruniversiteit en valt onder de algemene voorwaarden van de partneruniversiteit.

Footer achtergrond

VRC Algemene Ledenvergadering

Stem mee!
Gratis activiteiten, 5 PE-punten
Inspirerende sprekers
Finance Academy loterij
VRC item goodiebag

Bevestig uw deelname via de officiële uitnodiging.
(verstuurd op 2 mei 2024)