8 PE-punten
€ 1095
VRC Kantoor
8 oktober
Plekken beschikbaar: 8

Algemene informatie

In complexer wordende organisaties worden controllers regelmatig geconfronteerd met beslissingen die een morele dimensie bevatten. Soms zijn zulke besluiten gereguleerd en voorgeschreven, maar wat doet u als er ruimte is voor eigen oordeel? Wat zijn de verschillen tussen auditors en controllers met betrekking tot hun ethische codes en morele standpunten? Waar liggen de morele spanningen?

De cursus ‘Ethiek van Controllers en Auditors’ gaat dieper in op morele besluitvorming binnen organisaties. U verkent het 3-lines model voor formele besluitvorming en daarin de specifieke rol van de controller en de auditor. Welke morele spanningen komen naar voren? Vervolgens wordt het 3Fasenmodel gebruikt om op een systematische manier morele beslissingen te nemen, waarbij u dit model toepast op situaties uit uw eigen werkomgeving.

Na verkenning van het model bespreekt u met collega-registercontrollers diverse praktijkvoorbeelden. U verdiept zich in de zowel de formele als informele aspecten van een moreel besluit. Wat zeggen de gedragscodes en wat is uw professionele perspectief? In overleg met mede-deelnemers streeft u naar een zo sterk mogelijk moreel besluit, gebruikmakend van het 3Fasenmodel. Deze interactieve cursus wordt ondersteund door twee Finance Academy experts met verschillende achtergronden in besluitvorming en ethiek. Een belangrijke afspraak in deze cursus is: ‘Alles wat wordt besproken, blijft onder ons’.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de cursus levert u een praktijkvoorbeeld uit uw eigen ervaring aan (circa 1 uur voorbereidingstijd). U ontvangt hiervoor een format één week voorafgaand aan de cursus, dat dient als leidraad bij het selecteren van een case.

De Experts

Dr. Rob van Es
Dr. Rob van Es is filosoof en organisatiekundige, werkzaam als consultant ethiek en cultuur bij ministeries, verzekeraars, banken, onderwijsinstellingen en beroepsverenigingen. Gedurende ruim twintig jaar doceerde hij aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde zes boeken over ethiek in en tussen organisaties. Vanaf 2018 geeft hij trainingen aan de Finance Academy.

Thijs Smit RA
Thijs Smit RA is audit consultant, met ervaring als Chief Auditor bij zes ondernemingen, waaronder Ahold en SNS. Hij is actief lid van het Institute of Internal Auditors en verzorgt trainingen op het gebied van governance en internal audit. Hij is columnist in het Audit Magazine en verricht kwaliteitstoetsingen bij internal audit afdelingen.

Resultaat

Na deelname aan de cursus ‘Ethiek van Controllers en Auditors’ beschikt u over:

  • Verdiept begrip van verschillende ethische codes en morele standpunten van controllers en auditors
  • Verbeterde vaardigheid in identificatie en analyse van morele spanningen binnen complexe organisaties
  • Effectieve toepassing van het 3-lines model voor formele besluitvorming, met specifieke focus op de rol van controllers en auditors
  • Gebruik van het 3Fasenmodel als leidraad voor systematische morele besluitvorming, met praktische toepassing op werksituaties
  • Praktische inzichten aan de hand van praktijkvoorbeelden van collega-registercontrollers, waarbij formele en informele aspecten van morele besluitvorming zijn besproken

Programma

Level: VRC Fundamental
Leervorm: VRC Cursus
Tijd: 09:30 – 16:30
PE-punten: 8
Ledenprijs: € 895,-
Niet-ledenprijs: € 1095,-

VRC activiteiten zijn vrijgesteld van BTW. Op VRC activiteiten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.

Cursusagenda

Footer achtergrond

VRC Algemene Ledenvergadering

Stem mee!
Gratis activiteiten, 5 PE-punten
Inspirerende sprekers
Finance Academy loterij
VRC item goodiebag

Bevestig uw deelname via de officiële uitnodiging.
(verstuurd op 2 mei 2024)