4 PE-punten
€ 895
Nu inschrijven

Algemene informatie

Deze cursus Corporate Governance biedt u een diepgaand begrip van essentiële elementen in corporate governance en financiële besluitvorming. Deze cursus is specifiek ontworpen om financiële professionals te voorzien van zowel theoretische kennis als praktische handvatten, waarmee u een waardevolle bijdrage kunt leveren aan het bestuur en de groei van uw organisatie. Van financiële processen tot samenwerking met verschillende stakeholders; de volgende onderwerpen komen aan bod in de cursus:

Corporate Governance Code

 • Belangrijkste bepalingen en inzichten in de Corporate Governance Code
 • Verplichtingen en verantwoordelijkheden met betrekking tot corporate governance
 • Begrotings- en budgetteringsproces in relatie tot financiële governance
 • Aandacht voor geïntegreerde jaarverslaggeving met de vereisten van de CSRD

In deze cursus wordt uitgebreid ingegaan op cruciale aspecten van corporate governance die met name relevant zijn voor finance professionals. Dit omvat niet alleen het begrotings- en budgetteringsproces, maar ook geïntegreerde jaarverslaggeving, waarbij specifieke aandacht wordt besteed aan de vereisten van de Corporate Sustainability Directive.

Verklaring omtrent Risicobeheersing (VoR)

 • Inzicht in de VoR zoals voorgesteld door de Tweede Kamer en de NBA
 • De rol van de onderneming bij het uitspreken over de inrichting van risicobeheersing en bedrijfsvoering

Een belangrijk onderdeel van de cursus is de Verklaring omtrent Risicobeheersing (VoR), zoals voorgesteld door de Tweede Kamer en de NBA. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat organisaties zich moeten uitspreken over de inrichting van risicobeheersing en beheersing van de bedrijfsvoering.

Auditcommissies

 • Werking en doel van auditcommissies binnen een organisatie.
 • Effectieve bediening van auditcommissies

De werkwijze van een auditcommissie wordt grondig behandeld. Hierbij komt aan bod hoe de finance professional kan bijdragen aan het effectief bedienen van de auditcommissie, waardoor het bestuur van de onderneming wordt ontlast.

Samenspel met stakeholders

 • Interactie met relevante actoren
 • Coördinatie en samenwerking tussen de 3 Lines in een organisatie

Een essentieel aspect van de cursus is het begrijpen van het samenspel met andere belangrijke stakeholders, zoals de internal audit, externe accountants, toezichthouders en risk- en compliance officers. Bovendien wordt het samenspel tussen de 3 Lines in kaart gebracht, waardoor u een holistisch inzicht krijgt in de governance.

Voorbereiding

Enige kennis inzake de Corporate Governance Code en Corporate Sustanability Directive is wenselijk. Verdere voorbereiding is optioneel, maar het wordt aanbevolen om de Corporate Governance Code (2022) voorafgaand aan de cursus door te nemen.

Expert

Prof. dr. Leen Paape RA RO CIA
Leen Paap is een emeritus-hoogleraar Corporate Governance die tevens actief is als toezichthouder/commissaris en als lid van auditcommissies. Hij onderscheidt zich door zijn jarenlange verantwoordelijkheid van het commissarissenprogramma aan de Nyenrode Business Universiteit. Met zijn waardevolle achtergrond in corporate governance, accountancy en (internal) audit stelt hij zich in staat om op hoog niveau bij te dragen aan de effectiviteit en integriteit van bedrijfsprocessen. Zijn rijke loopbaan en positieve reputatie in de financiële wereld maken hem een unieke en waardevolle expert binnen de VRC Finance Academy.

Resultaat

De cursus is ontworpen om uw rol als een waardevolle schakel tussen bestuur en toezicht te versterken en te ontwikkelen tot een invloedrijke financiële professional. Na het afronden van de cursus heeft u:

 • Kennis van de belangrijkste en relevant bepalingen uit de Corporate Governance Code.
 • Grondige kennis van de vereisten van de CSRD en begrip van de implicaties voor geïntegreerde jaarverslaggeving en het bestuursverslag.
 • Kennis van de Verklaring omtrent Risicobeheersing (VoR) en wat dit betekent voor uw dagelijkse werkzaamheden
 • Vaardigheden om de auditcommissie op een effectieve manier te bedienen
 • Kennis over de werking van het 3 Lines model en hoe u als finance professional uw rol binnen dit model optimaal vervult

Programma

Level: VRC Advanced
Leervorm: VRC Cursus
Tijd: 13:00 – 16:00
PE-punten: 4
Ledenprijs: € 695,-
Niet-ledenprijs: € 895,-

VRC activiteiten zijn vrijgesteld van BTW. Op VRC activiteiten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.

Cursusagenda

Corporate Governance: de Rol van de Financial in het Samenspel tussen Bestuur en Toezicht

woensdag 11 december
13:00 - 16:00 uur
VRC Kantoor
Footer achtergrond

The VRC fast-track to CIMA & CGMA

Programma hoogtepunten:
CIMA- en CGMA-kwalificatie
Verdien 150 PE-punten, voltooi bijna 4 jaar PE-verplichting
Fast-track van 3 maanden
Korte avond- en weekendsessies
Exclusief voor registercontrollers